Yritys ideoita metsästämässä – mitä se vaatii?

Yritys ideoita metsästämässä

Onko haaveissasi yrittäjyys, mutta sinulla ei ole selkeää visiota mitä alkaisit tekemään? Kaikki osaavat tehdä jotain, mutta usein on vaikeaa tunnistaa omaa osaamistaan saati että uskoisi että kyseisellä taidolla voi tosiaan tehdä laskutettavaa työtä. Mutta on olemassa monia henkilöitä, jotka olisivat valmiita maksamaan juuri siitä mitä sinä osaat tehdä.

Kuinka yritysidea syntyy?

Silloin kun jokin jo olemassa oleva asia kohtaa toisen olemassa olevan asian, näiden yhdistelmästä saadaan aikaan uusi yhdistelmä eli idea. On mahdollista luoda yritys ideoita varta vasten järjestetyissä aivoriihissä, mutta tätäkin paremmin ideoita syntyy alitajunnan avulla.

Niinkin yksinkertainen asia kuin uni auttaa alitajuntaa tekemään töitä vaikuttaen näin luovuuteen sekä mielikuvitukseen. Unen avulla mieli saa työstää ja lajitella päivän tapahtumia. Ihan tyhjästä ideat harvoin syntyvät, vaan tarvitaan inspiraation lähteitä ja tietoja. Koko ajan näet, kuulet, luet ja opit asioita ja näistä tiedonjyvistä uudet ideat syntyvät.

Kun olet imenyt tietoa, voit työstää sitä pohtimalla ja tutkailemalla sitä eri puolilta. Tämän jälkeen on hyvä päästää asiasta irti ja antaa se alitajunnan haltuun. Monesti parhaimmat ideat syntyvätkin tehdessä jotain täysin rutiinihommaa, kuten suihkussa ollessa tai siivotessa.

Albert Einstein keksi suhteellisuusteorian tiskatessaan astioita lapsikatraan ympäröimänä. Aivojen ollessa automaattipilotin varassa rutiinihomman parissa, uudet ideat voivat nousta alitajunnasta pintaan. Tämä kuulostaa hieman paradoksaaliselta, sillä pitää lopettaa yrittäminen ja antaa alitajuisen mielen tehdä homma puolestasi. Ja kun idea on syntynyt, se reaaliajassa toimiminen pitää myös testata.

Mitä hyvä yritysidea vaatii?

Onnistunut yritysidea vaatii, että on olemassa joku, joka on valmis maksamaan palvelustasi tai tuotteestasi. Asiakkaan on siis saatava jotain hyötyä ideastasi ja sen on myös hyvä olla sopeutumiskykyinen, sillä maailma muuttuu koko ajan.

Voit miettiä, millaista osaamistasi voisit myydä ja mitä annettavaa sinulla olisi? Mitkä ovat vahvuutesi? Mitkä ovat päivän trendit? Myös kasvavalla toimialalla oleva yritysidea on hyvä, sillä markkinan ollessa suuri, on potentiaalisia asiakkaitakin runsaasti.

Onko yritysideasi kannattava?

Kun alat tarkemmin kehittämään yritysideaasi, tarkastele sitä objektiivisesti ja loogisesti. Kannattaa ottaa huomioon sellaiset näkökulmat, kuten:

  • Vastaako ideasi kysyntään?
  • Onko sinulla tarvittavaa osaamista sekä resursseja idean käytännön toteutukseen?
  • Kannattaako ideasi taloudellisesti?
  • Millaiset riskit yritysidealla on?

Hyvä yritysidea vastaakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä yrityksesi tekee?
  • Millaisia tuotteita tai palveluita yrityksesi tarjoaa?
  • Miten toteutat myynnin sekä markkinoinnin?
  • Ketkä ovat yrityksesi kohdeasiakkaita?
  • Mihin ongelmaan tai kysyntään yritysideasi tarjoaa ratkaisun?
  • Kuinka yrityksesi onnistuu erottumaan kilpailijoista?

On hyvä testata ideaa käytännössä ja kysyä myös potentiaalisilta asiakkailta mielipiteitä. Myös erilaiset pikakasinot joutuvat miettimään kuinka erottua kilpailijoista. Kannattaa hyödyntää myös ennakkotilauksia ja sosiaalisen median avulla tehtäviä kyselyitä, sillä ne auttavat saamaan omasta yritysideasta objektiivisen kuvan.

Yritysidean toteuttaminen

Yritys ideoita voivat olla myös täysin uudenlaiset konseptit, eli niitä ei vielä ole olemassa Suomen markkinoilla. Mikäli aiot perustaa yrityksen täysin uuden idean pohjalta, on syytä tehdä laskelmat ja pohjatyöt tarkasti kun ei ole olemassa valmiita vertailukohtia. Jos pohjatyöt on tehty erinomaisesti. on paljon helpompi myydä yritysideasi mahdollisille rahoittajille.

On myös mahdollista perustaa yritys perustuen sellaiseen ideaan, joka on jo olemassa markkinoilla. Tällöin kannattaa tutkia oman alueen alan kilpailijoita ja heidän käyttämäänsä hinnoittelua. On erittäin tärkeää erottua muista olevissa olevista yrityksistä, jotta yritysideasi olisi kilpailukykyinen.

Yksi mahdollisuus on myös yrityksen ostaminen tai alkaa vaikkapa franchising-yrittäjäksi. Tällöin voi rauhassa keskittyä kehittämään jo olemassa olevaa yritystoimintaa, eikä näin ollen tarvitse keksiä uutta yritysideaa.

Netissä suoritettavia yritysideoita

Online work

Virtuaaliassistenttitoiminnan voi aloittaa todella helposti ja nopeasti. Ja jopa varsin vähäisellä investoinnilla. Virtuaaliassistenttina tarjoat erilaisia palveluita yrityksille. Näitä voivat olla mm. sisällöntuotanto, hallinnolliset tehtävät, blogin kirjoittaminen, matkajärjestelyiden hoitaminen tai tekstien oikolukeminen sekä käännökset. 

Freelance-kirjoittaja tuottaa sisältöä blogeihin tai erilaisiin asiakirjoihin tai muuta kirjallista sisältöä nettisivustoille, lehdille, nettilehdille sekä muihin yritysten tarpeisiin. 

Hakemusten kirjoittajana ja muokkaajana autat asiakkaita luomaan selkeitä ja tehokkaita ansioluetteloita erottumaan edukseen. Myös oikoluku sekä hakemukseen tarvittavien kuvien ottaminen sopii sinulle, mikäli nautit kirjoittamisesta ja hieman valokuvaamisestakin. 

Graafinen suunnittelija luo visuaalisia kuvia välittämään ideoita  ja informaatiota kuluttajille. 

Jos olet luova ja omaat silmää suunnittelulle ja olet sinut erilaisten kuvankäsittelyohjelmien kanssa, tämä voi olla sinulle sopiva työ.